Napoje podawane na przyjęciach

Jeśli planujesz wydanie przyjęcia z drinkami, czy też zapraszasz na drinka kilkoro przyjaciół, godzina osiemnasta trzydzieści będzie odpowiednią porą jako wstęp do kolacji. Napoje przez ciebie zaproponowane będą takie, na jakie możesz sobie pozwolić, co może zależeć od liczby gości.

Napoje alkoholowe są drogie, podobnie jak i towa­rzyszące im przekąski. Bądź szczery w stosunku do siebie i swoich gości i nie proponuj im wszystkiego, czego tylko sobie życzą, jeśli masz jedynie butelkę nie najlepszej sherry, a w innej butelce resztki czerwone­go wina oraz jakąś wódkę kupioną w ostatnie święta. Również wino pędzone w gąsiorze w twojej kuchni najprawdopodobniej nie będzie najlepsze.

Mocniejsze napoje

Jeśli możesz sobie na to pozwolić, zaproponuj dżin i whisky, z tonikiem i cytryną jako dodatkiem do dżi­nu oraz wodę do whisky. Butelka wytrawnej oraz pół- słodkiej sherry, trochę świeżego, schłodzonego soku pomarańczowego, lód i plasterki cytryny dadzą go­ściom możliwość wyboru. Do tego orzeszki czy coś innego do przegryzienia. Jeśli nie chcesz się zrujno­wać, kup butelkę lub dwie nadającej się do wszystkie­go półwytrawnej sherry albo podaj czerwone lub bia­łe wino. Białe wino powinno być dobrze schłodzone, a czerwone pozostawione z wyciągniętym korkiem w temperaturze pokojowej przez jedną lub dwie godziny.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.