Kawa

Kawę można wypić przy stole, ale może zdecydu­jesz się podać ją w salonie. Możesz przy okazji wska­zać gościom łazienkę, gdzie powinni znaleźć świeże ręczniki, papierowe serwetki, jak również mydło. Je­śli posiadasz osobną jadalnię, po posiłku powinieneś zamknąć do niej drzwi. Jakiś czas po wypiciu kawy twoi goście powinni pomyśleć o wyjściu, chyba że świetnie się bawicie i szkoda by było to przerywać. Jeśli jednak próbujesz się podnieść i wspominasz o przyniesieniu jeszcze kawy, nigdy nie skończycie!

Herbata

Zwykle „herbata” oznacza spotkanie popołudnio­we, a nie wieczorny posiłek, spożywany przez znacz­ną część Brytyjczyków. Ta druga ewentualność ozna­cza posiłek i jeśli zostałeś na takowy zaproszony, mo­żesz spodziewać się, że zostaniesz poczęstowany rybą lub jajkami na boczku czy daniem z jajek, a po­tem różnymi rodzajami ciastek z dżemem lub mio­dem czy też kawałkiem domowego ciasta. Wszystko to zostanie zalane morzem herbaty.

Jeśli planujesz popołudniową herbatę, wygląd stołu ma ogromne znaczenie. Wyciągnij swoją najlepszą zastawę, wyprasuj najładniejszy obrus i znajdź jakieś małe serwetki. Mogą być miękkie, papierowe, co za­oszczędzi czasu.

Zrób trochę kanapek z cienko pokrojonego chleba, posmarowanego masłem, z plasterkami ogórka (cien­kimi i bez skórki, by nie spowodować niestrawności) lub też pokrój cienko chleb, podaj masło i dżem do­mowej roboty albo kup najlepszy, na jaki możesz so­bie pozwolić. Jeśli chcesz, przełóż dżem do jakiegoś ładnego naczynia, ale słoik postawiony na czystym talerzyku w zupełności wystarczy.

Więcej niż jedno ciasto nie jest konieczne. Jednak dla niektórych osób ciasto owocowe w połączeniu z herbatą stanowi mieszankę nie do strawienia, inni nie znoszą biszkoptu. Jeśli więc chcesz dogodzić wszel­kim gustom, postaraj się o rozmaite ciasta i ciaste­czka. Dzieci po powrocie do domu wyczyszczą tale­rze ze wszystkich resztek; możesz też wykorzystać pozostałe ciastka jako suchy prowiant. Jeśli twój czas jest cenny, kanapki możesz przygotować rano i owi­nąć je w wilgotną ściereczkę, by nie wyschły.

Herbatę pije się zazwyczaj w jadalni, ale zimą nie ma nic przyjemniejszego niż herbata pita w salonie przy ogniu płonącym w kominku.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.