Znajdziesz tu kilka uwag na temat przyjęć oficjalnych. Większość ludzi w ciągu swojego życia musi wziąć udział w kilku oficjalnych przyjęciach i chyba najważniejszą zasadą etykiety jest zdanie sobie sprawy, że poza słuchaniem przemówień, masz do odegrania jakąś rolę.
I tak jedną z najważniejszych spraw jest nieabsorbowanie przez cały czas jednej osoby. Każdy ma swoje upodobania i uprzedzenia. Może się zdarzyć, że znajdziesz się obok dziewczyny swoich marzeń. Wspaniale! Ale pamiętaj, że starszy, poczciwy pan po twojej drugiej stronie to też gość. Poświęć, proszę, trochę czasu i uwagi również jemu, czy starszej damie obok ciebie, by nie czuła się smutna i opuszczona.
Ręce z kieszeni
Na przyjęciu czy gdziekolwiek, jeśli stoisz i rozmawiasz, zwłaszcza z kobietą, nie trzymaj rąk w kieszeniach. Również w dobrym stylu jest stad prosto, a nie garbić się. Dobry wygląd wzbudza zaufanie, więc zwracaj uwagę na swój ubiór, ale strój zbyt elegancki może wywołać odwrotny efekt. Może wzbudzić niepokój osób gorzej ubranych lub mogą oni uznać, że twój strój wskazuje na brak pewności siebie, bez względu na to, czy jest to prawdą, czy nie.
O jedzeniu i piciu
Jedzenie serwuje się z lewej strony, napoje nalewa się z prawej. Dozwolone jest podawanie butelki lub talerza z jedzeniem od jednego gościa do drugiego, szczególnie, gdy miejsca nie jest za dużo, jak w wielu małych domach. Podaje się je zgodnie z ruchem wskazówek zegara – od prawej do lewej.
Kieliszki
Sprawa naprawdę nie jest skomplikowana. Kieliszki stoją po prawej ręce gościa i jeśli jest ich kilka, należy zacząć od zewnętrznego, zupełnie jak ze sztućcami. Może się znaleźć kilka kieliszków wówczas, gdy podawane są do posiłku różne wina. Kieliszków nie powinno się napełniać po brzegi, bo traci się wtedy tak zwany „bukiet”, a poza tym wino łatwo może się wylać. Nieco ponad połowę – będzie akurat.
Napoje przed posiłkiem
Jest w zwyczaju picie aperitifu i jeśli nie został wypity, bierze się go ze sobą do stołu. Takie drinki przed posiłkiem serwuje się często w oczekiwaniu na kom- piet gości. Może to być sherry, whisky lub dżin czy też to, co gość sobie zażyczy.
Whisky oczywiście serwuje się w większych, grubszych szklankach i właściwe jest podanie również wody, szczególnie, jeśli nie masz pod ręką wody sodowej. Jeśli połączenie wody z whisky pozostawiono tobie, zmieszaj je w proporcjach pół na pół, choć lepiej mieć ją w pogotowiu.
Dżin miesza się zwykle z tonikiem, sokiem cytrynowym lub pomarańczowym.