Udana kolacja

Może przyjść taka chwila, że poczujesz, iż chcesz zaprosić gości na kolację. To bardzo miły sposób na okazanie sympatii przyjaciołom czy współpracowni­kom. Działaj na miarę swoich możliwości i znajdź czas na przygotowanie. Nie musisz z tej okazji robić generalnych porządków, ale upewnij się, że dom jest czysty, po kątach nie walają się stosy gazet, a w wa­zonach nie stoją zwiędłe kwiaty.

Na udane przyjęcie składają się różne czynniki. Ważne jest jedzenie i picie, twój dom powinien być ciepły i miły (w lecie chłodny i miły!) i jeśli to możli­we – wypełniony kwiatami. Gospodarz i gospodyni powinni panować nad sobą, rodziną, zwierzętami do­mowymi i gośćmi.

Istotny jest odpowiedni dobór gości

Jest to jeden z głównych składników, bez którego twoje przyjęcie siądzie jak ciasto bez proszku do pie­czenia. Połączenie gości trzeba uważnie przemyśleć, by mieć pewność, że mają podobne zainteresowania, doświadczenia czy inne wspólne sprawy, które z przy­jemnością odkryją. Dokonaj umiejętnej selekcji swo­ich gości, a będziesz zdumiony powodzeniem przyjęcia.

Zaplanuj sensownie posiłek, równoważąc dania, je­śli ma ich być więcej niż dwa, by osiągnąć rozmaitość smaków, zapachów i zawartości. Główne danie wy­bierz tak, by można je było przygotować wcześniej i potem wstawić do piecyka. Nie wybieraj niczego, co trzeba smażyć, chyba że z kuchni nie przedostaną się żadne zapachy. Nic nie rozprzestrzenia się po domu tak szybko i skutecznie, jak zapach gorącego tłusz­czu. Poza tym ryzykujesz, jak mnie się to kiedyś zda­rzyło, że powrócisz do gości z plamami z tłuszczu na ubraniu.

Na kolację serwuje się zazwyczaj trzy lub cztery dania: pierwsze, na które może być zupa, pikantny su- flet, ryba w pikantnym sosie (zimna lub gorąca) czy pasztet na świeżo zrobionych tostach. Żadna z tych rzeczy nie powinna być podana w takiej ilości, że go­ście stracą apetyt na danie główne. Pierwsze danie po­winno jedynie musnąć talerz. Podaj je w atrakcyjny sposób, na ładnych talerzykach.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.